Mooie hoodies

 

Het woord “hoodie” werd in 1920 voor het eerst in het woordenboek vermeld. Een brief uit 1928 van een koper met de naam geleerden beschrijft het kledingstuk zo:

“Een capuchon (krimppak) met knopen. Een pullover, kledingstuk dat over de schouders wordt gedragen en waarin een kraag en mouwen tot één kledingstuk zijn genaaid.”

Met de introductie van het wollen kledingstuk een eeuw geleden werd de capuchon een opvallende verschijning onder de kledingstukken in de lijn van hoofddeksels. Vóór de populariteit van wol werd kleding met trekkoorden om de hals gedragen om warm te blijven, waarbij een sjaal of een sjaal volledig werd uitgesloten. De term “trui” zelf ontstond in de Verenigde Staten aan het eind van de jaren 1800 om aan te sluiten bij het weer dat de mensen verkozen te dragen, in tegenstelling tot de truien die in die tijd in Groot-Brittannië werden gedragen.

Truien onderscheiden zich als absolute kledingstukken met een groot individualisme waardoor ze hun oorspronkelijke vorm behouden, ondanks meerdere wasbeurten. Elke trui wordt met de hand gewassen en voor het geleidelijke verouderingsproces van de kleding, of die nu geweven of gebreid is, worden speciale methoden gebruikt die sterk verschillen van de methoden die voor gewone truien worden gebruikt. De truien van vandaag zijn meestal gemaakt van veel fijnere stof, zodat de kledingstukken die nu worden gemaakt vrijwel dunner zijn dan de oorspronkelijke modellen die 100 jaar geleden werden vervaardigd. Maar zij dienen hetzelfde doel, namelijk warmte en comfort bieden. Hoodies kan je uiteraard in verschillende stijlen worden ontworpen, maar er is slechts een handvol stijlen aanvaardbaar. Bijvoorbeeld, puffy, slouch en andere shrug stijlen die bekend zijn om casual te worden gedragen zijn meestal beperkt tot jongere kopers en atleten. Truien die alleen gedragen kunnen worden om de hals warm te houden en trendy zijn, zijn meer dan voldoende om de drager te beschermen tegen de temperatuurdalingen en tegen het ongemak van gewrichtspijnen, omdat ze losjes over de meeste lichaamsdelen passen. Bekende namen in wintersportkleding, zoals Adidas en Puma, hebben hun eigen aanbod aan truien met capuchon. Hooded sweatshirts zijn een modetrend in hun eigen recht, en veel kopers kunnen worden gevonden massaal naar de winkels die ze dragen.

De hoodie trend beperkt zich niet alleen tot sportkleding. Veel jonge mensen, en zelfs sommige oudere mensen, kiezen ervoor om een mooie hoodie te dragen over de meeste van hun andere kleren ook. Deze truien zijn gemakkelijk mee te nemen, zodat ze van de universiteitscampus naar een feestje kunnen, zonder dat ze zich hoeven om te kleden of zelfs een jas aan hoeven. Mensen die ervoor kiezen een hoodie te dragen, parkeren hun fiets, lopen naar de bus om naar kantoor te gaan, en stappen vervolgens op de bus als ze weer thuis zijn – vandaar de naam “hoodie”. Weinig kledingstukken kunnen beweren zo alomtegenwoordig te zijn, zo alomtegenwoordig is de hoodie. Mensen dragen ze overal, van de kruidenierswinkel tot de bioscoop tot een avondje uit in de stad, en de hoodie is het eerste waar mensen aan denken als het iemand anders dan een atleet op straat is.

 

LEES MEER : 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.